Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

KİTABIN ADI Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

KİTABIN YAZARI Susanna TAMARO, çev.Eren CENDEY

YAYINEVİ VE ADRESİ Can Yayınları / İSTANBUL

BASIM TARİHİ 1999

KİTABIN YAYIM MAKSADI İnsanların İçlerinden Geldiği Gibi Davranmasını Hatırlatmak

KİTABIN ÖZETİ :
Kitap 80 yaşındaki ihtiyar bir kadının büyütüp yetiştirdiği ancak, Amerika’da yaşamaya karar veren torununa yazdığı fakat asla postalamadığı bir dizi mektuptan oluşmaktadır.
Acı bir trafik kazası sonucu kaybettiği kızından ona kalan tek miras torunudur. Bir nevi kuşak çatışmasının sonucu aralarında hiçbir diyalog kalmayan torunu ani bir kararla onu terk etmiş ve Amerika’ya gitmiştir. O ise torununun sevimli köpeği ile koskoca evde tek başına yaşamak zorunda kalmıştır.
Gençliğinde çok akıllı, hareketli ve yaşam dolu bir kişiliğe sahip olan bu kadın kendi kafasına göre bir eş bulamadığı için oldukça geç yaşlarda bir evlilik yapmıştır. Uzun süre çocuğu olmadığı için tedavi görmek maksadıyla gittiği kaplıcalarda tanıştığı bir doktorla fırtınalı bir aşk yaşar. Sadece üçer haftadan oluşan iki tatil süresince birlikte olabilmişlerdir. Fakat bu aşkı telefonlarla ve mektuplarla sevdiği erkek ölene dek yoğun bir şekilde yaşar. İkinci buluşmalarının sonunda sevdiği erkekten hamile kalır. Fakat çocuğunun gerçek babasını kocasından ve herkesten gizler. Çocuğunu büyük bir sevgi ile büyütür. Kendi gençlik yıllarında yaşadığı kısıtlamaların hiçbirisini kızına yaşatmamaya kararlıdır. Ona her şeyin en iyisini vermeye çalışır. Fakat bu tutumu kızını tamamen asi ve geçimsiz bir insan yapmıştır.
Annesine hiçbir birsaygısı ve hoşgörüsü olmayan kızı, 60’lı yılların özgürlük çılgınlığına kendini kaptırmış ve Türkiye’de geçirdiği bir tatil sonrasında bir çocuk dünyaya getirmiştir. Çocuğunun babasını bile tanımayan kadın bazı saplantılarından ötürü psikolojik tedavi görmektedir. Duygusal bir ilişki içerisinde de olduğu doktoru onu aldatmış ve bir takım evraklar imzalatarak büyük miktarda bir paraya kefil etmiştir. Her şeyi anladığında iş işten geçmiştir. O hiç saygı duymadığı annesine yardım istemeye koşar. Çok hararetli bir tartışma sonrasında annesinin ağzından kaçan kısacık bir cümle onu alt üst eder.
Hiç ummadığı bir anda babasının öz babası olmadığını öğrenir. Arabasına atlayıp hızla annesinden uzaklaşmak isterken trajik bir kaza sonucu hayatını kaybeder. Hayatta tüm sevdiklerini bir bir yitiren ve kendisini hayata bağlayacak hiçbir şeyin kalmadığını düşündüğü bir anda torununa bakacak başka kimsenin olmaması bu ihtiyar kadını yeniden yaşama bağlamıştır. Çok büyük zorluklarla büyüttüğü torunu bir gün hiçbir sebep yokken Amerika’ya gitmek istediğini söylediğinde O hiç karşı çıkmamış, aksine onu desteklemiş ve içinden geldiği gibi davranmasını öğütlemiştir. Uzun bir yaşamın kendisi ile iç hesaplaşmasını, sorumlu hissettiği insana karşı bir itirafname, bu kitabı yaratmıştır.
Torununa, insanların hayatları boyunca önemli kararlar aşamasında yapmaları gereken tek şeyin, durup yüreklerinin sesini dinlemek olduğunu, ancak bu şekilde gerçek mutluluğun yakalanabileceğini anlatmakla geçmiştir. Onca postaya verilmemiş mektup....
SONUÇ :



1. KİTABIN ANA FİKRİ :
Bunca teknolojik gelişmeye rağmen hala insanların duygularının var olduğunu unutulmaması insanların ancak şartların gerektirdiği şekilde değil de içlerinden geldiği gibi hareket ettikleri zaman gerçekten mutlu olabilecekleri.


2. KİTABIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER :
Çok sade bir dille, harika bir edebi eser yaratılmıştır.


3. KİTAP HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME VE TEKLİFLER :
İnsanın kişiliğinin olgunlaşmasında etkili olabilecek çok güzel bir eser. Herkes tarafından okunmalı.

23 yorum:

Adsız dedi ki...

hoş kitap :) türkçe ödevim aynı zaman da ...

Adsız dedi ki...

heyecanlı ve sürükleyici bir kitap,biraz dizi gibi olmuş hamile kalmalar falan..

Adsız dedi ki...

harika bir kitap gerçekten çok sürükleyici :)

Adsız dedi ki...

Kitabin ismi bile etkiliyor;-)<3

Adsız dedi ki...

oturduğum gibi bitirdim insan bu kitabi bir kez daha okur çünkü hiç sıkmayan kitap bol bol öğüt veren bir kitap tavsiye derim :)

Adsız dedi ki...

bu kitaba uyup yüreğimin götürdüğü yere gitsem ayvayı yerim

Adsız dedi ki...

çok güzelmişş

Adsız dedi ki...

Çok sıkıcı

Unknown dedi ki...

Başları biraz sıksada muhteşem bir herkesin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri

sena dedi ki...

çok pahalı bir kitap olduğu için ve çirkin gibi olduğu için almayın dostlarım

Unknown dedi ki...

Ewet

Unknown dedi ki...

Aynen

sümeyra dedi ki...

mütiş bişi bu ya acayip derecede etkilendim...!!! :)

Adsız dedi ki...

İnsan'ın duygu ve düşüncelerinin değiştirebilecek durum'da olması beni çok derin'den etkilemiş bulunmak'ta okumanızı taşıyor ederim...

Adsız dedi ki...

bence tam okunması gereken kitap
ben beğendim
okumalarını tavsiye ederim:)

Adsız dedi ki...

Erkeklere tavsiye etmem

Adsız dedi ki...

Katili yorum çok sıkıcı bir kitap

Unknown dedi ki...

Bu kitabı tüm bekar erkekler okumalı. okumalı ki; evlendikleri zaman kadınlarının mutluluğu başka erkeklerin yataklarında bulmalarını engelleyebilsinler. Evli erkekler de okusun okusun ki; kendilerinin nerede olduklarını görsünler. Ayrıca bu kitab kadınları maalesef şerefsizliğe yönlendiriyor ve yapacakları şerefsizliğin onların hakkı imiş gibi gösterme çabasında. yok hanım kardeşim mutsuzsan, mutlu olmak için tercih edilecek yol, bu romandaki kadın karakterin yolu değildir. Üreğinin götürdüğü yere gitme hakkı kocalarınızı şerefsizleştirme hakkı vermez. sakın ha!

Adsız dedi ki...

Bu kitabı bekar erkekler mutlaka okumalı. okumalı ki;gelecekte evlenecekleri kadınları başka erkeklerin yataklarında bulmasınlar. Evli erkekler de okumalı okumalıki kendilerini tahlil edip, nerede olduklarını anlasınlar Ayrıca bu kitabı okuyacak bayanlara da tavsiyem; Sakın ha! evlendiğiniz erkekle mutlu olamamışsanız mutluluğu bu yolda aramayın. önce boşanın sonra yüreğinizin götürdüğü yere gidin. hiç bir kadının hiç bir gerekçe ile kocasını şerfsizleştirme hakkı yoktur.

Adsız dedi ki...

bu kitap Akıllı insanlar okuduğunda çok yararlı. çok güzel mesajlar veriyor. ancak, bu kitabı bir türk kadını okursa eşini aldatmayı kendisinin bir hakkı imiş gibi yorumlar ve yapmayacağı varsa bile dener. Kadınlarımıza tavsiyem. sakın ha kitabın kadın kahramanının yaptığını yapmayın. o kitabın kadın kahramanı gibi evli iken başkasının altına yatmayın.Kocanızdan memnun değilseniz hemen boşanın aksi takdirde eceliniz erken olabilir . benim karım yapmış olsa katil olmam. çünkü;öyle şerefsiz bir fahişe benim özgürlüğümün bir saniyesine bile değmez. onu kendi haline bırakırım "Hadi git yüreğinin götürdüğü yere" derim. gitmezse! gider gider...

Adsız dedi ki...

Bu kitap aile yapısının temelini dinamitliyor. kadınları kocalarını aldatmaya teşvik ediyor.

Tuğalp Emir dedi ki...

Edebiyat ödevim ancak çok sürükleyici bir kitap iyi ödev vermiş öğretmen dedim
uzun bir kitap değil sürükleyici ve anlattığı hikayesi güzel

MiraçAteşAşiretttttt dedi ki...

kitap çok iyiiii