KİTABIN ADI HUZUR
KİTABIN YAZARI Ahmet Hamdi TANPINAR
YAYIN EVİ VE ADRESİ Remzi Kitapevi AŞ. / Selvili Mescit Sok. No:3 Cağaloğlu/İSTANBUL
BASIM YILI Nisan, 1973
1.KİTABIN KONUSU :
Mümtaz ile Nuran’ın aşkı cevresinde Doğu ile Batı, eski ile yeni, geçmişin değerleriyle var olan değerler, aşk ile toplumsal sorumluluklar arasındaki çatışmayı ve bu çatışmanın doğurduğu bunalım.
2.KİTABIN ÖZETİ :
Kitap İHSAN, NURAN, SUAT ve MÜMTAZ başlıkları altında 4 bölümdür.
İHSAN :
Bu bölümde Mümtaz’ın küçük yaşta ailesini kaybetmesi, İstanbul’a, amcasının oğlu İhsan’a gelmesi ve İhsan’ın Mümtaz’a olan etkisi anlatılır.
Mümtaz, S… şehrinde yaşarken oturdukları ev Rumlar tarafından işgal edilir ve babası öldürülür. Annesi ile A… şehrine gelirler. Burada annesi de hastalanarak ölür. Mümtaz’ı akrabaları İstanbul’a gönderirler. İstanbul’da kendisinden 28 yaş büyük amcasının oğlu İhsanlarda kalır. İhsan Macide ile evlenir, Ahmet ve Sabiha isminde çocukları olur. Mümtaz okuma alışkanlığını, tarihe ilgi duymayı, sosyal düşünebilimeyi İhsan sayesinde öğrenir. Mümtaz gençlik döneminin ilk aşkını Nuran’a karşı yaşar. Nuran, Fahri’den boşanmış bir kızı olan dul bir kadındır. İhsan amansız bir hastalığa yakalanır. Macide de yaşlandığı için evin tüm işleri Mümtaz’a kalır. Bir gün Nuran Mümtaz’dan ayrılır ve eski kocasına geri döner.
NURAN :
Bu bölümde Mümtaz ile Nuran’ın tanışmaları ve yaşadıkları olaylar anlatılır.
Bir gün Mümtaz vapurda Nuran’la karşılaşır ve birbirlerine ilgi duyarlar. Nuran Fahri’den geçimsizlik sebebiyle ayrılmıştır. Sebebi Fahri’nin Nuran’ı aldatmasıdır. Nuran’ın 7 yaşında Fatma isimli bir kızı vardır. Evlenmeden önce Suat ile flört etmiştir. Boşandıktan sonra Suat’ın hastalandığını öğrenir. Mümtaz Suat’ı hayata döndürmek için elinden geleni yapar. Bu arada Suat’ın Nuran’a olan sevgisi bitmemiştir. Mümtaz Suat’I kıskanmaya başlar; fakat Nuran’la Mümtaz’ın ilişkileri gelişir ve birliktelikleri İstanbul’un çeşitli semtlerinde dolaşarak devam eder.
SUAT :
Bu bölümde Suat’ın yaşadığı bunalım, Nuran’a olan sevgisi ve Mümtaz ile olan ilişkisi anlatılır.
Mümtaz ev halkıyla beraber arkadaşlarını yemeğe davet eder. Hem musiki dinlemek hem de felekten bir gece geçirmek için hazırlanırlar. Yemeğe Suat biraz geç gelir ve çok düşünceli bir şekilde kenara oturur. Misafirler birer birer evi boşaltırlar. Suat ise kendini içkiye verir ve sarhoş olup saçma sapan konuşmaya başlar. Konuşmasında Allah’ı tanımadığını üstüne basarak belirtir. Suat’ın hastalığı inancı ve Nuran’a olan aşkı ile ilgilidir. Daha sonra evden dışarı çıkar. Bir gün Suat Mümtaz’a bir mektup bırakır ve kendini asarak intihar eder. Bu olay Mümtaz ile Nuran’ın arasının açılmasına sebep olur ve evlenecekleri yerde ayrılmak zorunda kalırlar.
MÜMTAZ :
Bu bölümde Mümtaz’ın Suat’ın ölümünden sonraki ruhsal durumu anlatılır.
Suat’ın ölümünden sonra Mümtaz çok düşünceli bir hale gelir. Bir yandan İstanbul’un çeşitli semtlerinde dolaşarak toplumsal açıdan insanların durumlarının, kendisi için ne anlama geldiğini anlamaya çalışır, diğer tarafta ülkenin savaşa girip girmeyeceği, Hitler’in Almanya’daki baskısı, dünya devletlerinin durumu konuşulur. Mümtaz’ın arkadaşları savaşın çıkacağını düşünürler. Mümtaz ise bunu istemez. Çünkü arkasında bırakacağı ve sorumluluk duyduğu kişileri düşünür. Mümtaz, Nuran’dan ayrıldıktan sonra Suat’ın ölümünden kendisini sorumlu tutar. Her gittiği yerde onu görmeye ve sesini işitmeye başlar. Hep kendisini takip ettiğini sanır. Mümtaz Suat’tan kaçmaya başlar en sonunda eve gelir. Evde bir doktor vardır. İhsan’ın iyi olduğunu söyler; fakat doktor Mümtaz’a Suat’ın kendisi olarak gözükür. Mümtaz kendini kaybederek yaşadığı bu psikolojik bunalım sonucu ölür.
3.KİTABIN ANAFİKRİ :
Geçmiş değerlerin yarattığı kültür ile Batı kültürü arasındaki ilişki ve aşkın toplum üzerindeki etkisi insanların yaşam tarzlarını değiştirir.
4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ :
MÜMTAZ : Küçük yaşta ailesini kaybetmiş, İstanbul’da amcasının oğlu İhsan’ın yanında yetişmiş, tarihe ve toplumsal hayata önem veren, sevdiği kişiye bağlılığı kusursuz olan genç, yakışıklı birisir.
NURAN : 7 yaşında bir kızı olan güzel, alımlı yaşadığı olaylardan çabuk etkilenen dul bir kadındır.
SUAT : Nuran evlenmeden önce aşkı tanıyan daha sonra Nuran’ın evlenmesiyle içine kapanan; fakat aşkı hiç bitmeyen, bu sebepten dolatı ölümü göze alan birisidir.
İHSAN : Mümtaz’ın yetişmesinde büyük pay sahibi olan ; fakat Nuran’dan ayrılması sebebiyle hastalanarak yatağa düşün yaşlı birisidir.
5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER :
1930 yılların toplumsal hayatını ve İstanbul’u bir aşk hikayesi ile anlatmıştır. Akıcı bir üslupla tasvirlere bol yer verilmiştir; fakat dili biraz ağır olarak yazılmıştır.
6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ :
Ahmet Hamdi TANPINAR 23 Hazian 1901’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi. Çesitli üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalıştı. 1942 ‘de CHP’den Kahraman Maraş milletvekili seçildi. Görevi bitince üniversiteye geri döndü. Yazar 24 Ocak 1962’de İstanbul’da öldü. Öğretmeni Yahya Kemal’den çok etkilenmiştir; fakat ilk eserlerinde Ahmet Haşim’in izleri görülür. Nedeni annesinin yokluğundan duyduğu acıyı içedönük bakış açısıyla eserlerinde belirtmesidir. Yazarın; Mahur Beste, Huzur, Sahnenin Dışındakiler, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve Aydaki Kadın isimli romanları; Abdullah Efendi’nin Rüyaları ve Yaz Yağmuru adlı öykü kitapları ayrıca Beş Şehir, Edebiyat Üzerine Makaleler ve Yaşadığım Gibi isimli kitapları vardır.
1 yorum:
Bu bildiriyi yayınlayana içten teşekkürlerimi gönderiyorum çok işime yaradı sağolun
Yorum Gönder