Kitabın;
Adı:Damga
Yazarı:Reşat Nuri GÜNTEKİN
Kitapevi:İnkilap Kitapevi
Basım Yılı:1983
1.Kitabın Konusu:
Hikayenin kahramanı İffet,küçük yaşlardan itibaren çok neşeli ,hareketli bir çocuktur.Yaşı büyüdükçe olgunlaşır ve fikirleri de giderek değişik bir boyuta geçer.O, ailesi gibi saraylı veya padişaha bağlı değil ;hürriyet taraftarı ,demokratik aydın bir kişi olmak istemektedir.
2.Kitabın Özeti:
Hikayenin kahramanı İffet küçük yaşlardan itibaren yaramaz,haşarı ve çok hareketli bir çocuktur.Fakat yaşı büyüdükçe ruhuna bir ağırlık ve dinginlik çöker.Babası saraylı bir paşa ,abisi ise hünkar yaveri olmuştur.O ise babasının ve abisinin aksine hukuk okumak istemektedir.Küçük yaşlardan itibaren Mahmut Efendi isminde bilgili ve aile dostu bir hocadan hususi ders alır.Lise çağına gelince Hukuk Mektebine girer.Okulda birçok arkadaş edinir, fakat en iyi arkadaşı Celal isminde bir gençtir.Birgün okuldan bir öğretmen düşünceleri yüzünden atılır.Tüm okul bu işi babası paşa olduğu için onun yaptığına inanır.O bu olaydan sonra okuldan ayrılr.çok geçmeden meşrutiyet ilan edilir.Meşrutiyetin ardından saraylı bir paşa olan babası Midilli’ye sürgün edilir.İffet babası ölene dek onun yanında kalır ve ona bakar.Babasının ölümünün ardından İstanbula geri döner ve bir konakta yaşayan bir beyin çocuklarına kurs vermeye başlar.Çok geçmeden konağın hanımı Vedia Hanım’a aşık olur.Bir gece Vedia Hanım’la başbaşa bir odada vakit geçirirken konağın bahçıvanı tarafından yakalanırlar.İffet kendisini hırsızlıkla itham eder ve vedia hanım suçsuz olduğunu söyler.Tutuklanıp altı ay cezaya mahküm edilir.
Hapisten çıktıktan sonra sefaletle geçen günlerin ardından birgün yolda eski arkadaşı Celal’e rastlar.Celal ona bir iş bulur ve hayatı az da olsa düzene girer.İstanbul’a indiği birgün yolda Vedia Hanım’la karşılaşır.Onu görünce içindeki aşk alevi yeniden canlanmaya başlar.Onu arar ve tekrar buluşmak istediğni söyler.Buluştukları zaman ona evlenme teklif eder fakat Vedia hanım onu ciddiye almaz ve teklifini reddeder. 3.Kitabın Anafikri:
Hiç bir zaman insanları gerçek anlamda tanımadan onların hakkında bir karara varmamalı ve bir insan için hayatımızı feda etmek istiyorsak bu kişinin hayatımızı feda etmeye değer biri olup olmadığnı düşünmeliyiz.
4.Kitapta Geçen Olayların ve Şahısların Değerlendirilmesi:
İffet:Son derece duygusal,neşeli,aydın,meşrutiyet taraftarı,demakratik bir gençtir.
Celal:Ateşli bir meşrutiyet yanlısı,kara gün dostu ve aydın bir kişiliğe sahiptir.
Vedia:Duygusal,sorumluluklarını bilen bir kişidir.
Mahmut Efendi:Bilgili ve aile dostu bir kişidir.
5.Kitap Hakkında Şahsi Görüş:
Kitaptaki olaylar osmanlı devrinde geçmesine rağmen kitap anlaşılır bir uslüpla yazılmıştır.Kitaptaki kişiler halkın arsından seçilmiş kişiler olduğu için kitapta geçen olaylar da herkesin başına gelebilecek türden olaylardır.
6.Yazar Hakkında Bilgi:
REŞAT NURİ GÜNTEKİN
25 Kasım 1889'da İstanbul’da doğdu. 7 Aralık 1956’da İstanbul'da öldü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi (1912). Bursa'da başladığı (1913) öğretmenlik hayatına çeşitli okullarda devam etti. Milli Eğitim müfettişliği yaptı (1931). Çanakkale milletvekili (1933-43) olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Paris'e Kültür Ateşesi olarak atandı.
1954'te emekliye ayrıldı. Kanser tedavisi için gittiği Londra'da yaşamını yitirdi. Cenazesi İstanbul'a getirildi, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Yazı hayatına Birinci Dünya Savaşı sonlarında başladı. İlk eseri Eski Ahbap (uzun hikaye) 1917'de basıldı. Çalıkuşu’nun Vakit Gazetesi'nde 1922 yılında günlük bölümler halinde yayımlanmaya başlamasıyla birden ünlendi. Bu roman, doğal ve canlı diliyle hemen tüm Türkiye'yi kendine bağladı. Hemen bütün romanlarında dekor olarak taşra kasaba ve şehirleri çevre, tip, çeşitli problem ve görüşleriyle Anadolu atmosferi görülür. Yazdığı birçok roman, öykü kitabı ve oyunun yanısıra çeviriler de var.
1 yorum:
olayın geçtiği yerler
Yorum Gönder