Fatih - Harbiye

KiTABIN ADI
Fatih-Harbiye

KiTABIN YAZARI
Peyami SAFA

YAYIN EVi VE ADRESi
INKLAP VE AKA KiTABEVLERi/iSTANBUL

BASIM YILI
1984



1. KİTABIN KONUSU : Kütür çatışması.
2. KİTABIN ÖZETİ : Şinasi ve Neriman iki yakın ailenin çocuklarıdır. İkisi de Darülfün’ün farkli bölümlerinde okumaktadirlar. Günler geçtikce birbirlerine olan ilgi artar ve nişanlanırlar. Neriman batıya ilgi duyan bir kızdır. O dönemlerde batıyı Harbiye temsil eder. Neriman’ın Harbiye’de akrabaları vardır. Bu sayede kendine Harbiye’den çevre edinir ve Macit ile tanışır. Macit’in batı tarzlı bi yapıya sahip olması Neriman’I etkiler ve Şinasi’den soğur. Macit bir gün Neriman’I bir baloya davet eder. Bu Neriman için çok sevindirici bir olaydır. Daha sonra baloda giyeceği elbisenin provası icin bir eve gider ve orda bir Rus bayanla tanışır. O’nun aşk hikayesini dinler. Daha sonra bu hikayeden bir anlam çıkartarak hatasının farkına varır ve gerçek aşkı olan Şinasi’ye ,Fatih’e, geri döner.
3. KiTABIN ANA FiKRi : Tutkularımızın esiri olmamalı ve gerçekten bize önem veren insanlarin fakına varmalıyız.
4. KiTAPTAKi OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEGERLENDiRiLMESi : Neriman:Darülfünun’da okuyan ve Fatih’te oturan genç kız. Tutkulari ve hayalleri onu şaşırtır.
Şinasi :Kitapta doğu kültürünün ana temsilcisidir.Neriman’in nişanlısıdır.
Macit : Harbiye’de oturur. Batı kültürüyle yetiştiği için Neriman’ı etkiler.
5. KiTAP HAKKINDAKI ŞAHSi GöRüŞLER :
6. KiTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BiLGi: Peyami Safa İstanbul’da 1899 yılında doğdu . Düzenli okul ögrenimi göremedi ,kendi kendini yetistirdi.Birinci dünya savaşı yıllarında öğretmenlik yaptı.(1914-1918)Bu yıllarda bir yandan da edebiyatla ilgileniyordu. Biri yerli ve Kopanlıklar Kıralı adlı (1913) diseri çeviri ve Üc Kardes adlı(1918) birer hikayelik iki kücük kitap çıkarıyor,Fagfur (1918) v.b. gibi sanat dergilerinde hikaye çevirileri ve makaleleri yayımlanıyordu.Savaş sonunda ,kardeşinin isteğiyle memurluktan ayrılıp basın hayatına atıldı. Çıkardıkları Yirminci Asır adlı bir akşam gazetesinde Asrın Hikayeleri genel başlığı adı altında halk için gazete hikayeleri yazdı. İlk otuz-kırk tanesi imzasız yayımlanan bu hikayeler o zaman çok beğenildi ;yazar devrin ileri gelen bazı sanatcıları ( Yakup Kadri Karaosmanoglu ,Yahya Kemal Beyatlı,Omer Seyfettin v.b.) tarafından teşvik edildi.O tarihten sonra yalnız gazetelerde çalıstı fıkra ,makale ve roman yazarı olarak geniş bir üne ulastı.Bu arada Kültür Haftası (1936)ve Türk Düşüncesi (1953-1960) adlı ikide dergi çıkardı İkinci Dünya Savaşı yıllarında kendini Fasizm akımına kaptırdı ;savaş sonrasında çalıstığı parti gazetelerine göre ikide bir agız değiştirerek siyasal bir dengesizlik içinde bocaladıgı, genellikle gerici bir takım görüslerin savunuculugunu yaptı.Atatürk’ün sağlığında Türk Inkılabına Bakışlar(1938) adlı bir kitap yazmısken Atatürk’ün ölümünden sonra devrin düsmanı bir yol tutu. Oglu Merve Safa’yı kaybettikten 3 ay sonra 15 Haziran 1961’de Istanbul’da öldü.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel

Adsız dedi ki...

kısa ve öz çok güzel..

nnnn dedi ki...

işte aradığım kısalık.tşkrlr

Adsız dedi ki...

Çok harika ve kisa olmus tam aradığım özet thanks