Ateş Geçitleri

KİTABIN ADI: ATEŞ GEÇİTLERİ

KİTABIN YAZARI: STEVEN PRESSFIELD

YAYIN EVİ VE ADRESİ: BİLGE KÜLTÜR SANAT
CAĞALOĞLU / İSTANBUL

BASIM YILI: MART - 2001

KİTABIN KONUSU: Kitap, Perslerin Balkanlar’ı işgali sırasında Ispartalılar ile aralarında geçen savaşı konu almaktadır.

KİTABIN ÖZETİ:
M.Ö. 482 ylında emrindaki, Heredot’un belirtiğine göre, iki milyon askerden oluşan Pers İmparatorluk ordusu Hellespontos’u geçerek, Hellen topraklarını istila etmek üzere yola çıktılar.
Çaresiz kalan Ispartalılar, bir oyalama taktiği olarak Termopilai geçidine üç yüz seçilmiş asker gönderdiler. Burada dağlarla denizler arasında geçitler o kadar dardı ki, Pers kuvvetlerinin en azından bir kısmı nın etkisiz kalacağını umuyorlardı.
Canlaronı feda etmeye hazır seçkin bir kuvvetbirkaç günde olsa istilacı milyonları durdurabildi.
Üç yüz Ispartalı ve müttefikleri, istilacılara yedi gün boyunca karşı koyabildi. Sonunda yenildikleri ana kadar, silahları parçalanıp tükendiğinde bile elleriyle ve dişleriyle savaştılar.
Ispartalılar ve Thespialı müttefikleri, kanlarının son damlasına kadar savaşmışlardır.kendi canlarını feda ederek gösterdikleri cesaret sayesinde hellenler bir araya gelerek; o sene , Persleri Salamis ve Plataiai’de mağlup ederek Batı’da henüz filizlenmekte olan demokrasi ve bağımsızlık kavramlarını kurtarmışlardır. Kitapta savaştan sonra ele geçen tek canlı Ispartalı bütün bunları ve Ispartalılar’ın savaşçılığını Pers imparatoruna anlatmaktadır. Ağır yaralı olduğu için daha sonra ölür.
KİTABIN ANAFİKRİ: vatan savunması için canını vermekten çekinmeyeceksin; gelecek nesilere özgürlüğünü vermiş olmak, bir korkak olarak yaşamaktan çok daha onurludur.

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
• KSERKSES: Pers kralıdır. Sinirli hırslı biridir. Kendine çok güvenir.
• DİENEKES: Çok bilgili, çok zeki ve vatanına bağlı büyük bir Ispartalı komutandır.
• ALEKSANDROS: İlerde büyük bir komutan olmak isteyen genç ve cesur bir Ispartalı subaydır.
• POLYNİKES: Cesur, vatansever, yanı zamanda çok iyi bir sporcu olan bir ıspartalı komutandır. Acımasız, kararlı, güçlü kişiliği göze çarpmaktadır.
• LEONİDAS: Cesur, gözüpek bir kraldır. Bilgeliği ve cesaretiyle daima Ispartalılara örnek olmaktadır.

KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER: Gerçekten çok güzel bir kitap. Biraz efsanevi savaşlardan hoşlanıyorsanız okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: