Ak Topraklar

KİTABIN ADI :Ak Topraklar
KİTABIN YAZARI :Emine Işınsu
YAYIN EVİ VE ADRESİ :Ötüken Neşriyet A.Ş.-İstanbul
BASIM YILI :1990

1.KİTABIN KONUSU:
Selçuklu Devleti’nin kuruluşundan Malazgirt Savaşı’na kadar olan savaşlar ve olaylar anlatılmaktadır.
2.KİTABIN ÖZETİ:
Bayındır Bey bir Türkmen Beyidir. Onun zamanında Selçuklu Devleti’nin hükümdarı Alparslan’dır. Bayındır Bey kendi beyliği ile Selçuklu Devleti’ne katılır. Selçuklu Devleti’nde bir uç beyi olarak görev yapmaktadır. Devamlı olarak Bizans’a akınlar yapmaktadır. Bayındır Bey’in başlangıçta 5 çocuğu vardır fakat akınlar sırasında 4 çocuğu şehit düşer. Daha sonra Bayındır Bey Bizans topraklarında casusluğa başlar. Bu arada Selçuklu Devleti de anadoluda ve iran topraklarında ilerleyerek büyük başarılar elde etmektedir. Bizans’ta bu ilerleyişi durdurmak için savaş girişimlerine başlamıştır. Savaş hazırlıkları her iki tarafta da çok ciddi şekilde sürmektedir. Bu sırada Bayındır Bey Romen Diyosen!in çok güvendiği komutanlardan birisi olmayı başarmıştır.
Bizans ordusu Konstantinapol’den harekete geçer. Yol üzerindeki Türkmen kabileleri yakıp yıkmaktadır. 24 Ağustos günü Malazgirt’e varırlar. Bu sırada Selçuklu Devleti’nin ordusuda düzenlenerek Malazgirt’e varmıştır. Savaşa bir gün kala Bayındır Bey Bizans ordusundan gizlice kaçarak Alparslan’ın ordusuna katılır. Selçuklu ordusuna Bizans ordusu hakkında önemli bilgiler verir. Alparslan ordusunu hazırlayarak savaşa başlar. Bayındır Bey’in yardımları sayesinde Bizans bozguna uğratılır.
3.KİTABIN ANA FİKRİ:
Bir devleti oluşturan sistemin çok iyi işlemesi ile elde edilen zaferler kalıcıdır.
4.KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Bayındır Bey: Güçlü bir kişiliğe sahip, bilge aynı zamanda iyi bir komutandır.
Yağmur: Bayındır Bey’in oğludur. O da babası gibi yiğit biridir.
Erdem Bey: Bayındır Bey Bizans’ta casusluk yaparken Yağmur’a ve annesine babalık yapan bir can yoldaşıdır.
5.KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Kitap akıcı bir dille yazılmıştır. Türklerin eski yaşayışları, dilleri, töreleri hakkında bilgi vermesi bakımından okuyucuya yararlıdır.
6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Yazar Kars’ta doğdu. Halide Nusret Zorlutuna’nın kızıdır. Ankara Koleji’ni bitirdi. Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesinde Felsefe bölümü öğrencisi iken öğrenimini yarıda bırakarak tikro yazarlığına başladı. Yazarın diğer eserleri: Sancı, Canbaz, Atlıkarınca, Azap Toprakları.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Roman okurken tarihi de öğrenmek açısından faydalı bir kitap. Ayrıca yazar eski Türkçeyi kullanmaya çalışmış. İlk sayfalarda biraz güçlük çekiliyor fakat sonra alışılıyor ve o dönemin diline aşinalık kazanılıyor. tavsiye ederim. Nilgül

Unknown dedi ki...

teşekkürler